Munkavédelmi oktatás másképpen

Hogyan mehet végbe egy munkavédelmi oktatás lebonyolítása? Ha a munkavállalóinkat kérdezzük, akkor biztosan azt a választ kapjuk, hogy legalább egy fél napon keresztül, mindig azonos témákról és dolgokról, intelmekről beszélve és unalmasan. Én is emlékszem még az első helyem munkavédelmi oktatására, és bizony nem mondhatom, hogy az érdekességéről és az eredményéről maradt volna meg az emlékezetemben, mindinkább azzal kapcsolatban égett be a tudatomba, hogy mennyire egyhangú és unalmas volt, és milyen nehéz volt nyitva tartani a szemeimet. Egészen egyszerűen rettegtem attól, hogy egyszer csak lecsukódnak és elalszok az előadó szeme láttára, a második sorban.

Manapság sincs ez másképp. Sajnos. Pedig egy munkavédelmi oktatásnak nem a sablonok alapján, a jogszabályi kötelezettség letudására kellene, hogy irányuljon, hanem valódi, hozzátett értékként kellene működni a vállalat életében, felhívva a figyelmet azokra a feladatokra, helyszínekre, tényezőkre, anyagokra, amelyek veszélyt rejthetnek, illetve azokra a szabályokra, eljárási rendre, eljárási utakra, amiket akkor kell végrehajtani, ha valamilyen nem várt esemény következne be, mondjuk valamelyik kollégánkat baleset érné. Természetesen a cél az lenne, hogy minden ilyen helyzet felvázolásra kerüljön, és részletesen tisztázva legyenek az ilyenkor teendő cselekedetek és tiltott dolgok egyaránt.

Ilyen szempontból már is láthatjuk, hogy hogyan lehet egy munkavédelemmel kapcsolatos oktatás kiváló is akár. Csak egy kis odafigyelés, munka, energia kérdése, és máris nem a telefont nyomkodnák a munkavállalók oktatás közben, hanem figyelemmel kísérnék minden szituációban azt az elvárt viselkedést és cselekedetet, vagy épp tiltott magatartást, amit a vállalat munkavédelmi előírásai is tartalmaznak. Ebben az esetben nem mellesleg hatalmas nyugalommal és biztonsággal működhetne a vállalat, mert ha be is következik valamilyen sajnálatos esemény, nagy valószínűséggel tényleg mindenki tudni fogja a dolgát és meg is fogja tudni tenni annak érdekében, hogy az esemény következményei minimálisra legyenek visszaszoríthatók.